Beleggers zijn vooraf al teleurgesteld over de verwachte renteverlaging van de ECB.  Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Het is D-Day voor de Europese Centrale Bank. En om met de deur in huis te vallen: financiële markten verwachten dat de ECB het belangrijkste rentetarief verlaagt van 0,25 naar 0,10 procent. Gelijktijdig wordt dan ook de depositorente voor banken verlaagt van 0 naar -0,10 procent en de wekelijkse depositoveiling, bedoeld om de aankopen van staatsobligaties te neutraliseren, stilgelegd.

En mogelijk wordt dit alles gecombineerd met maatregelen om de kredietverlening te stimuleren, zoals: een niet al te groot pakket aan nieuwe goedkope langlopende leningen aan banken onder voorwaarde dat de banken het rentevoordeel doorgeven aan bedrijven.

Dit alles is bedoeld om de inflatie, die is afgegleden naar een minieme 0,5 procent, weer op peil te krijgen, de euro te verzwakken en de economie te stimuleren door krediet goedkoper te maken.

(klik op grafiek voor uitvergroting)

cpi (1)

2.Beleggers hebben een dergelijk scenario van de ECB ingeprijsd, maar zijn er eigenlijk ook al weer teleurgesteld in geraakt, waardoor de rentestanden de afgelopen dagen zijn gestegen. En de teleurstelling komt omdat zo’n pakket niet genoeg zal zijn om het risico van deflatie uit te bannen, inflatie te stimuleren en hierdoor de economie van de eurozone uit de schuldenval te krijgen.

ECB-president Draghi en zijn collega’s in het Bestuur hebben meer dan eens aangegeven dat het monetaire beleid zijn potentie verliest als de rente krap boven nul staat en dat het heel erg moeilijk is een economie uit deflatie te krijgen. Maar dit is een geen uitgemaakte zaak, zo bewijst Japan, waar de rente al decennia lang nul is.

Onder druk van de Japanse premier Abe is de Japanse centrale bank in april 2013 begonnen met het op reusachtige schaal opkopen van staatsobligaties, waarbij de staatsschuld voor een groot deel monetair wordt gefinancierd. En binnen een jaar tijd is de deflatie verdwenen en ligt de inflatiedoelstelling van 2 procent binnen handbereik. Wat de lethargische uitspraken van Draghi en zijn collega’s aantonen is dat de ECB niet bereid is tot het uiterste gaan – een enorm obligatieaankoopprogramma van een biljoen euro of meer – om het tij te keren.

3.Schadenfreude voor mensen die niet in de financiële sector werken. Volgens een artikel in de Wall Street Journal is een erg grote ontslaggolf op Wall Street op komst. De kloof tussen de omzet uit de handel, die zwaar onder druk staat, en het aantal banen blijft namelijk erg groot. De zakenkrant citeert een recruiter die zei dat “er te veel mensen op deze handelsvloeren rondlopen. Alle grote banken zullen op draconische wijze in het personeelsbestand hakken.”

De werkgelegenheid op Wall Street gaat normaliter sterk op en neer, in lijn met de omzetten in de handel. Maar deze keer is het echt anders en kan de werkgelegenheid vanwege strengere regelgeving en de lage de werkgelegenheid op een laag pitje blijven, aldus de zakenkrant.

4.De Franse bank BNP Paribas komt steeds meer in het nauw vanwege een mogelijke miljardenboete van de Amerikaanse autoriteiten, omdat de bank in Amerikaanse ogen zaken deed met schurkenstaten. En voor de Franse president François Hollande is dat aanleiding genoeg om hoog van de toren te blazen.

Hollande waarschuwt dat het beboeten van BNP, Frankrijks grootste bank, de financiële stabiliteit in Europa in gevaar kan brengen en zou dit hebben aangekaart bij president Obama. Maar Hollande kan ook bang te zijn dat de Amerikanen cruciale vergunningen van BNP besluiten in te trekken. En tussen de Amerikanen en de Fransen boterde het al niet zo, omdat Parijs er alles aan doet om te voorkomen dat General Electric de energietak van De Franse industriereus Alstom inlijft.

5.Ook internetwinkel Amazon wil een graantje meepikken in de smartphone markt. Volgens persbureau Bloomberg News zal de internetreus later deze maand een smartphone introduceren die de iPhone van Apple naar de kroon moet steken. Het toestel zou naar verluidt video’s in 3D zowel kunnen opnemen als afspelen.

6.Berichtendienst Twitter, die eind vorig jaar naar de beurs ging, doet aan overnames. Volgens zakenkrant The Financial Times zou het microblog hebben geaasd op online muziekdiensten Spotify en Soundcloud. En om het allemaal nog even aan te zetten geeft de zakenkrant aan dat er miljarden dollar met een overname zouden zijn gemoeid.

7.Tim Cook, Mark Zuckerberg, Satya Nadella en de hooiberg van de Amterikaanse afluisterdienst NSA. De drie topmannen van techbedrijven hebben in een open brief de Senaat gevraag of de NSA een ietsiepietsie minder ver wil gaan in het op Orwelliaanse wijze binnenhalen van elk strootje in de spreekwoordelijke hooiberg. Want zo redneeert de NSA redeneert: elk strootje aan informatie is van ons, want anders kunnen we de speld niet vinden.

Je kan de autoriteiten overigens te slim af zijn, maar daar moet je wel miljardair zijn. Koop een telecombedrijf, dan weet je of de NSA meeluistert.

8.Weer een leuke insteek bij de Telegraaf over de beursgang van Nationale Nederlanden. Nationale Nederland komt 22 jaar na de fusie met de Postbank en NMB komt Nationale Nederlanden weer terug op de beurs. De krant kopte eerder deze week dat het fonds een “dividendknaller” gaat worden.

En vandaag kondigde ING aan dat Nationale Nederlanden een payout-ratio van 40-50 procent zal hanteren vanaf het dividend over 2015 en dat er nog in de tweede helft van dit jaar een dividend van 175 miljoen euro wordt uitgekeerd. En verder wil ING voor eind 2015 meer dan 50 procent van de aandelen kwijt zijn en een jaar later moet het belang in de verzekeringspoot in zijn geheel de deur uit zijn. De Wall Street Journal weet nog te melden dat Nationale Nederlanden vooralsnog een van de grootste beursgangen in Europa zal zijn dit jaar.

9.Het Spaanse telecombedrijf Telefónica is nog steeds bezig om goedkeuring te krijgen van Brussel voor de overname van KPN’s Duitse mobiele tak E-Plus. Telefonica voert volgens Bloomberg News overleg met de Duitse providers Freenet, Drillisch en Unitymedia KabelBW om toegang te krijgen tot het netwerk van de Spaanse telecomreus. Brussel stelt als voorwaarde voor de goedkeuring van de overname van E-Plus dat Telefonica een concurrent een mobiel spectrum in Duitsland geeft. Dat moet voorkomen dat de concurrentieverhoudingen in de markt verstoord raken en consumentenprijzen worden opgedreven.

10.In aanloop naar het rentebesluit van de ECB is het heel erg rustig op de beurzen. Binnen de AEX valt SBM Offshore op, dat tegen de 3 procent verliest. Heel toevallig is een negatief rapport van CFRA, dat vaak door short sellers wordt gebruikt, bij het FD terechtgekomen, dat er vervolgens een artikel over heeft geschreven.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl